آشنایی با کهن‌الگوهای هالند (Holland Architypes)

کهن‌الگوها (آرکی‌تایپ‌ها) سمبلی از طبیعت و ماهیت شخصیت هریک از ما هستند. آزمون تمایلات شغلی هالند به‌عنوان یکی از آزمون‌های برتر جهانی در این حوزه شناخته شده است که به‌طور خاص بر روی خصوصیات و ویژگی‌های غالب رفتاری افراد در ارتباط با شغل، شیوه‌ی تفکر و شیوه‌ی رفتار حرفه‌ای آن‌ها با یکدیگر متمرکز شده است.

در آزمون تمایلات شغلی هالند، کهن‌الگوهای ما در غالب کدهای هالند (که مهم‌ترین عامل ساختاری این آزمون هستند) شناسایی می‌گردند.

کدهای هلند یک آزمون شخصیتی اساسی و بسیار معتبر است که افراد را به یکی از ۶ تیپ شخصیتی که بر انتخاب شغل تأثیرگذار هستند، دسته‌بندی می‌کند. شش کد هلند شامل:

  • واقع‌گرا – عمل‌گرا (Realistic)
  • پژوهشگر – علمی (Investigative)
  • هنری – خلاق (Artistic)
  • اجتماعی – امدادگر (Social)
  • ریسک‌پذیر – کارآفرین (Enterprising)
  • سنتی – منظم (Conventional)

هر یک از این کدهای شش‌گانه بیانگر نوع نگاه شما به محیط اطراف و جهت‌دهی ذهنی شما در ارتباط با تعاملات شما با محیط اطراف (اعم از ارتباطات فردی، ارتباطات شغلی و…) است.


آزمون هالند

مدل پریدیگر (Prediger’s two-dimensional model)

تصویر زیر به‌طور خلاصه شمایی از این جهت‌دهی و نگرش را در هر یک از کدهای هالند نشان می‌دهد.

در این نمودار علاوه بر ۶ کد اصلی هالند، نمودارهای مربوط به مدل دوبعدی پریدیگر (Prediger’s two-dimensional model) نیز ترکیب شده است که درجات توانایی و شیوه رفتار شغلی فرد در ارتباط با کدهای هالند را نمایش می‌دهد.

در مدل پریدیگر، تمایل فرد به سروکار داشتن با «اشیاء» در برابر «انسان‌ها» و «ایده‌ها و فرضیه‌ها» در برابر «اطلاعات دقیق» در قالب بردارهای افقی و عمودی ترسیم شده است. در خطوط مورب نیز میزان «تمایل فرد به آسایش و راحتی» و در بعد دیگر «میزان اجتماعی بودن فرد» قابل مشاهده است.

درواقع، هیچ‌کس به‌طور کامل هنری یا واقع‌گرا نیست. همه‌ی ما ترکیبی از این شش ویژگی هستیم ولی دو بعد غالب ما معمولاً بیانگر کهن‌الگوی ماست. از ترکیب ۲ بعد غالب، ۳۰ الگو به دست میاید.

هر یک از این ۳۰ کهن‌الگو، نشان‌دهنده‌ی یک ترکیب بی‌نظیر از کدهای هالند است که شناسایی آن می‌تواند منظری جدید از درون‌مایه شما در اختیارتان قرار دهد. امیدواریم شناسایی کهن‌الگوی هالند به شما کمک کند کمی بیشتر در مورد خود بیاموزید و راهنمای شما برای شرکت در آزمون استعدادیابی شغلی و یافتن مشاغل و مسیرهای تحصیلی مناسب شما باشد.

کهن‌الگوهای واقع‌گرایانه (Realistic)

۱- الگوی پشتیبان (RS)

صفت اصلی: واقع‌گرا، صفت دوم: اجتماعی

الگوهای پشتیبان افرادی عملی و متکی‌به‌خود هستند که ذاتی دلسوز و پرورش‌دهنده دارند. آن‌ها چالش‌های جسمی را دوست دارند و برای کار با چیزهایی که می‌توانند ببینند و لمس کنند، ارزش قائل هستند. وقتی با مشکلی روبرو می‌شوند، دوست دارند راه‌حل‌هایی با محور عملی ارائه دهند. پشتیبان‌ها می‌توانند در محیط‌های با ماهیت کار فیزیکی که به‌طورمعمول به تعاملات بین فردی کمی نیاز دارند، فعالیت کنند.

در چه چیزی خوب هستند؟

الگوهای پشتیبان به‌طور طبیعی تودار هستند، اما بخش اجتماعی شخصیت آن‌ها می‌خواهد در کنار افراد دیگر باشد تا بتواند پشتیبانی کند و در قالب یک تیم کار کند. این افراد در محیط‌هایی که گروهی از افراد برای یک هدف مشترک در حال تلاش هستند، عملکرد خوبی دارند. گرایش آن‌ها به تعاملات واقعی با دیگران و نگرش منطقی در مورد مسائل، به‌طورمعمول به این معنی است که شخصیت‌های پشتیبان توانایی آرام بودن و سرسختی  در شرایط تنش‌زا یا درگیری را دارند.

برای چه چیز مناسب هستند؟

پشتیبان‌ها باید برای تعادل بخشیدن به نیازهای شخصیتی خود، با تقابل میان دو ویژگی قوی و درعین‌حال متناقض خود کنار بیایند. جنبه واقع‌گرایی آن‌ها به سمت برنامه‌های جاه‌طلبانه و مستقل که خودشان می‌توانند آن را اداره کنند، گرایش دارد و از طرف دیگر بعد اجتماعی شخصیت آن‌ها تمایل دارد در گروه کار کنند. آن‌ها به‌طورمعمول از نقش‌های رهبری طفره می‌روند و کار در گروه‌های کوچک را که همه در آن پذیرفته می‌شوند یا در زمینه‌های مشابه ترجیح می‌دهند.

2-کهن‌الگوی مبتکر (RI)

صفت اصلی: واقع‌گرا، صفت دوم: پژوهشگر

شخصیت‌های مبتکر بهتر است در کارهای خود از کنش متقابل استفاده کنند. این افراد دوست دارند با یک رویکرد عملی که بر پایه‌ی به یک تفکر عمیق است، کار کنند. دارای ظرفیت‌های شناختی و آگاهی بالا هستند که به آن‌ها امکان حل کاربردی مشکلات را می‌دهد. مبتکرها تمایل به تجزیه‌وتحلیل شرایط، قبل از تصمیم‌گیری اصلی در مورد اجرای کار دارند. آن‌ها متفکرانی مستقل هستند که هم کنجکاو و هم آگاه هستند. وقتی مبتکرها فکر خود را برای حل مسئله یا ساختن چیزی معطوف می‌کنند، هیچ‌چیز نمی‌تواند مانع آن‌ها شود.

در چه چیزی خوب هستند؟

مبتکرها  به‌طور مستقل و عملی و با مهارت کار می‌کنند، تا جایی که در حین انجام فرآیند کاری خود می‌توانند به‌طور روشمند فکر کنند. این افراد در برنامه‌ریزی به روشی دقیق و ارائه‌ی راه‌حل‌های دقیق و مؤثر برای مشکلات، مهارت دارند. غالباً وظایف و فعالیت‌های جسمی را دوست دارند. مبتکرها به‌طور طبیعی کنجکاو و کاملاً پایدار هستند و برای کامل کردن کار خود به روشی مبتکرانه می‌توان به آن‌ها اعتماد کرد.

برای چه چیز مناسب هستند؟

تمایل طبیعی مبتکرها برای حل مسئله‌ی عملی و تمایل آن‌ها به تفکر درون‌گرایانه گاهی اوقات می‌تواند به این معنی باشد که در شرایطی اگر آن‌ها را به‌عنوان رهبر تیم دعوت کنند، احساس ناخوشایندی دارند. بیشتر انرژی آن‌ها برای کارهایی مشخص و ملموس صرف می‌شود. این افراد دوست ندارند با مشکلاتی روبرو شوند که راه‌حل مشخصی ندارند. مبتکرها بسیار منطقی هستند و توسط شخصی که از آن‌ها احساساتی‌تر است می‌توانند به‌خوبی به تعادل برسند.

3-کهن‌الگوی آفریننده (RA)

صفت اصلی: واقع‌گرا، صفت دوم: هنری

شخصیت‌های آفریننده دائماً از تخیل خود استفاده می‌کنند و دوست دارند جلوه‌های فیزیکی کار خود را ایجاد کنند. در مواقعی که قادر به ساختن، مونتاژ یا تولید چیزی با استعداد ذاتی هنری خود هستند، بسیار راضی هستند. این افراد به ویژگی‌های خاص اطراف خود جذب می‌شوند. آفریننده‌ها در  حل مشکلات عملی از توان جسمی-فیزیکی و قوه ابتکار خود بهره می‌برند.

در چه چیزی خوب هستند؟

آفریننده‌ها فعالیت‌های فیزیکی و کاربردی را بیشتر ترجیح می‌دهند. به‌طورمعمول به محیط‌های مستقل تمایل دارند، اما درعین‌حال برای انجام منطقی کاری که در آن فعالیت دارند، نیاز به زمان دارند. به‌طور طبیعی راه‌حل‌های خلاقانه‌ای برای مشکلاتی که دیگران ممکن است فکرش را هم نکنند، ارائه می‌دهند. اشتیاق به بیانِ همراه با ثبات آن‌ها به این معنا است که توانایی استثنایی در خلق اثری که کاربردی و زیبا باشد را دارند.

برای چه چیز مناسب هستند؟

آفریننده‌ها دوست دارند کارها را انجام دهند و ببینند که تخیلاتشان تبدیل به اجسام یا اشیایی در دنیای واقعی گردند. گاهی اوقات تمرکز آن‌ها بر روی بهره‌وری و اشتیاق آن‌ها نسبت به برنامه‌های خود، می‌تواند بیش از حضور آن‌ها در زندگی اجتماعی باشد. علاوه بر این، تمایل آن‌ها به یک محیط پایدار و تطبیق ناپذیری آن‌ها می‌تواند در بعضی مواقع در تضاد با یکدیگر باشد.

4-کهن‌الگوی سازنده (RC)

صفت اصلی: واقع‌گرا، صفت دوم: سنتی

شخصیت‌های سازنده تمایل به شغل‌های پر جنب‌وجوش دارند و توانایی زیادی در جزئی‌نگری دارند. فعالیت در محیط بیرون، مکانیکی و فیزیکی را ترجیح می‌دهند. هنگام کار از توجه به موارد جزئی بهره می‌برند و علاقه دارند کارها را به‌طور مستقل انجام دهند. در محیط‌های سازمان‌یافته که تا حدی قادر به انجام کارهای فیزیکی هستند پیشرفت می‌کنند. این افراد با توانایی‌ای که در فعالیت‌های جزئی‌تر دارند، در کار با موارد پیچیده بسیار توانا هستند.

در چه چیزی خوب هستند؟

شخصیت‌های سازنده منطقی، جزءگرا و سازمان‌یافته هستند و اغلب تمایل زیادی به فعالیت‌های بدنی و دستی دارند. آن‌ها افراد عمل‌گرا هستند و به‌طورمعمول دارای اخلاق کاری قوی، کنجکاوی برای فعالیت‌های فیزیکی و دارای حس استقلال هستند. این تمایلات از نظر فنی بیشتر به این معنی است که سازنده‌ها به‌ویژه در حل مسائل عملی یا انجام دادن دقیق دستورالعمل‌های پیچیده مهارت دارند.

برای چه چیز مناسب هستند؟

اولویت سازنده‌ها انجام کارهای علمی و فیزیکی است و ترجیح آن‌ها برای رویکردهای روشمند یا فنی برای حل مشکلات، گاهی اوقات می‌تواند توانایی آن‌ها برای دسترسی کلی به راه‌حل‌ها را محدود کند. تفکر عمل‌گرای آن‌ها به احساسات یا تخیلات آن‌ها وابسته است و این موضوع الهام گرفتن را برای سازندگان سخت‌تر می‌کند. تمایل آن‌ها برای کار در تنهایی در مواقعی که صحبت از کار گروهی می‌شود، می‌تواند به سازنده‌ها آسیب برساند.

5- کهن‌الگوی مخترع (RE)

صفت اصلی: واقع‌گرا، صفت دوم: ریسک‌پذیر

شخصیت‌های مخترع کارگران فیزیکی توانا هستند و توانایی ‌ایفای نقش به‌عنوان یک رهبر به‌طور ذاتی در آن‌ها وجود دارد. این افراد علاقه به تعمیر، ساخت و بازسازی وسایل دارند. مخترع‌ها با مهارت‌های عملی بالای خود، انرژی و توانایی خطر کردن در کار خود را دارند. آن‌ها به‌راحتی با دنیای فیزیکی ارتباط برقرار می‌کنند و هنگام کار به حس خود اعتماد می‌کنند.

در چه چیزی خوب هستند؟

شخصیت‌های مخترع، منطقی و عمل‌گرا هستند و در مدیریت یا هدایت افراد دیگر تبحر دارند. این افراد معمولاً اولین کسانی نیستند که برای موقعیت‌های رهبری داوطلب می‌شوند اما به‌طورمعمول توانایی و تمایل به انجام چنین وظایفی را دارند. آن‌ها در مورد دنیای فیزیکی کنجکاو هستند و دوست دارند بر دیگران تأثیر بگذارند. مخترع‌ها بلندپرواز، مستقل و دارای انرژی زیادی هنگام انجام کارها هستند.

برای چه چیز مناسب هستند؟

تمایل مخترع‌ها به فعالیت‌های ریشه‌ای و اساسی ممکن است بعضی اوقات مانع  آن‌ها در انجام کارهای پیش‌پاافتاده یا تکراری می‌شود. این افراد سریع کار می‌کنند و اگر مجبور شوند منتظر بمانند تا دیگران کاری را که آن‌ها می‌توانند در زمانی کوتاه‌تر به پایان برسانند، انجام دهند، دچار بی‌قراری می‌شوند. درحالی‌که می‌توانند در ساختن چیزها بسیار توانا باشند، اما خود را هنرمند نمی‌دانند و بیشتر دیدگاهی واقع‌بینانه دارند.

کهن‌الگوهای جستجوگر (Investigative)

6- کهن‌الگوی کاوشگر (IS)

صفت اصلی: پژوهشگر، صفت دوم: اجتماعی

کاوشگرها به‌طور طبیعی افرادی کنجکاوند و شخصیت اجتماعی دارند. وقت زیادی را در ذهن خود برای تحقیق در مورد افکار، ایده‌ها و اندیشه‌ها صرف می‌کنند. تمایل به مشاهده و تحلیل دارند. اگرچه افرادی بسیار ذهن‌گرا هستند، اما در هنگام کار، از کار تیمی لذت می‌برند. کاوشگرها وقت خود را صرف تعریف مفاهیم و روش‌های جدید برای بیان اندیشه‌ها و ایده‌ها می‌کنند و دوست دارند یافته‌های خود را با دیگران به اشتراک بگذارند.

در چه چیزی خوب هستند؟

کاوشگرها متفکر، ساختارمند و حمایتگر هستند. به‌طور طبیعی کنجکاو هستند و غالباً در هر موضوعی که مورد علاقه آن‌ها باشد به‌طور عمیق فرو می‌روند و به‌راحتی مفاهیم پیچیده را درک می‌کنند. می‌توانند به‌خوبی ارتباط برقرار کنند و دوست دارند موارد را به‌خصوص با همه‌ی جزییات برای مردم توضیح دهند. کاوشگرها صبور و با درک هستند و به‌طورمعمول در جستجوی فرصت‌هایی برای کمک به دیگران هستند.

برای چه چیز مناسب هستند؟

کاوشگرها به‌طور غالب پذیرای فعالیت‌های تکراری یا وظایفی هستند که دارای اصول بوده و از راه‌حل‌ها یا نتیجه‌های اثبات‌شده استفاده می‌کنند. تمایل آن‌ها برای درک مفهوم‌ها می‌تواند به این معنی باشد که وقتی در نقش رهبری و مرکزی قرار می‌گیرند احساس اعتمادبه‌نفس نمی‌کنند، هرچند به‌طورمعمول در سازمان‌دهی و برقراری ارتباط با دیگران توانا هستند.

7- کهن‌الگوی معمار (IR)

صفت اصلی: پژوهشگر، صفت دوم: واقع‌گرا

معمارها متفکرانی هستند که قدرت تجزیه‌وتحلیل دارند و در دنیای فیزیکی کار می‌کنند. این افراد قادر به تفکر هوشمند و اجرای این افکار و دانسته‌هایشان به‌صورت عملی، هستند. در مورد مسائل فیزیکی و شیوه‌ی کار در محیط فیزیکی کنجکاو هستند. تمایل به چالش‌های فکری غیرمتعارف دارند و از حل مشکلات پیچیده لذت می‌برند.

در چه چیزی خوب هستند؟

معمارها کنجکاو، متفکر و به‌طور ذاتی حل‌کننده‌ی مسائل هستند. همچنین افرادی عمل‌گرا، کاربردی و به‌طورمعمول با انجام کار در بیرون راحت هستند. به‌طور ذاتی در تفکر روی مسائل و پیدا کردن راه‌حل‌های کاربردی خبره هستند، بنابراین وقتی بتوانند به‌طور مستقل کار کنند و با سرعت در مورد مشکلات خود فکر کنند، می‌توانند پیشرفت کنند. آن‌ها به‌ویژه زمان‌هایی که می‌توانند کارهایشان را به نحوی واقعی و ملموس ارائه دهند، بسیار راضی خواهند بود.

برای چه چیز مناسب هستند؟

ازآنجاکه معمارها تمایل به انجام کار در تنهایی را دارند و مسائل پیچیده را حل کنند، توانایی مدیریت یک گروه را در خود نمی‌بینند. ترجیح می‌دهند در سطح مدیریتی پایین‌تر قرار گرفته و کار کنند تا اینکه در سطوح بالا به مدیریت دیگران بپردازند. معمارها در محیط‌های اجتماعی که خواستار نظم و ارتباطات و تعاملات بین‌فردی است، حس خوبی ندارند.

۸- کهن‌الگوی دانش‌پژوه (IC)

صفت اصلی: پژوهشگر، صفت دوم: سنتی

دانش‌پژوهان متفکرانی هستند که به جزئیات دقیق توجه می‌کنند. زمان زیادی را در ذهن خود صرف تحقیق و بررسی افکار و ایده‌های جدید می‌کنند. دوست دارند یافته‌های خود را با اطلاعات دیگر تطبیق داده و از صحت آن‌ها اطمینان حاصل کنند. این افراد در فرایندهای فکری خود بسیار منظم هستند. اطلاعات و افکار ساختارمند را بر ابهام ترجیح می‌دهند

در چه چیزی خوب هستند؟

دانش‌پژوه‌ها، دقیق و جزئی‌نگر هستند، و این امر باعث می‌شود در انجام مستقل وظایف بسیار ماهر باشند. به‌ندرت برای به پایان رساندن کاری به دیگران تکیه می‌کنند. به دلیل تحلیلی و علمی بودن، مناسب فعالیت‌های تکنیکی و فنی هستند. در کار خود منظم بوده و محیط‌هایی که نظم و دقت در آن رعایت می‌گردد را ترجیح می‌دهند. از غرق شدن در پروژه‌ها لذت برده و تمایل زیادی به چالش‌ها دارند.

برای چه چیز مناسب هستند؟

ازآنجاکه دانش‌پژوهان معمولاً تمایل دارند در محیطی باشند که بتوانند به‌طور مستقل روی کار خود فکر کنند یا محاسبه‌های پیچیده‌ای انجام دهند، کار در گروه می‌تواند برای آن‌ها سخت باشد. این افراد از توانایی‌های خود کاملاً اطمینان داشته و گاهی اوقات دیدگاه‌ها و نظرات سایرین را نادیده می‌گیرند و نظرات خود را در اولویت قرار می‌دهند. دوست دارند که در کار خود اقتدار داشته و اهداف و برنامه‌هایی اساسی داشته باشند که بتوانند آن‌ها را با سرعت موردنظر خود دنبال کنند، اما خودشان تمایلی ندارند در جایگاه رهبر قرار بگیرند.

۹- کهن‌الگوی پیشگام (IE)

صفت اصلی: پژوهشگر، صفت دوم: ریسک‌پذیر

پیشگام‌ها شخصیت‌های متنوعی دارند که به آن‌ها امکان می‌دهد وقت خود را صرف بررسی نظریه‌ها و همچنین بیان افکار کنند. می‌توانند نظر دیگران را به افکار و ایده‌های خود جلب کنند. عاشق تحقیق و ترکیب مفاهیم و نظریه‌ها هستند و اعتمادبه‌نفس بسیار بالایی دارند. هنگامی‌که فهم یک اندیشه یا توسعه‌ی یک تئوری را به پایان می‌رساند، می‌توانند افکار خود را به‌طور کاملاً قانع‌کننده برای دیگران توجیه کنند.

در چه چیزی خوب هستند؟

پیشگام‌ها کنجکاو، درون‌گرا و روش‌مند هستند. قاطع هستند و دوست دارند مسئولیت‌ها را خودشان به دست بگیرند. این ترکیب در محیط‌هایی که برنامه‌ی بلندپروازانه در حال شکل‌گیری است و نیاز به اجرایی شدن دارد، به‌خوبی کار می‌کند. پیشگام‌ها در دیدن هم‌زمان تصویر کلی و جزئیات، مهارت داشته و همین امر آن‌ها را مستعد نظارت بر تمام جنبه‌های یک پروژه می‌کند.

برای چه چیز مناسب هستند؟

پیشگام‌ها باید در برخورد با تضاد بین دو صفت غالب خود کنار بیایند. این تفاوت زمانی که یک عملکرد باید باعث عقب‌نشینی دیگری شود، می‌تواند انتخاب شغل و زندگی را دشوار کند. آن‌ها می‌خواهند وقت خود را به تنهایی سپری کنند، به مشکلات دشوار فکر کنند یا به درک مفاهیم جدید بپردازند، اما درعین‌حال تمایل دارند که با دیگران تعامل داشته باشند، ریسک کنند، یا وارد بازار رقابت شوند.

۱۰- کهن‌الگوی مشتاق (IA)

صفت اصلی: پژوهشگر، صفت دوم: هنری

مشتاق‌ها، کنجکاو و پژوهشگر هستند و دوست دارند مشکلات را به‌صورت روشمند و منطقی حل کنند. توانایی بیان عقاید خود را به روشی منطقی و قابل درک و آسان برای دیگران دارند. همچنین دارای ذهنی باز هستند و دوست دارند از اندیشه‌ها و نظریه‌های مختلف الهام و انگیزه بگیرند.

در چه چیزی خوب هستند؟

کهن‌الگوی مشتاق مستقل، کنجکاو و تحلیلی است. افرادی درون‌گرا هستند که به‌طور ذاتی سعی در درک دنیای اطراف خود دارند. متفکر هستند، و اغلب دوست دارند در مورد چیزهایی که مورد علاقه آن‌ها است مطالعه کنند. دوست دارند همه چیز را خودشان امتحان و تجربه کنند تا اینکه حرف دیگران را برای این کار بپذیرند. دارای قدرت تخیل هستند و اغلب دوست دارند آزمایش‌های خود را انجام دهند تا از نحوه‌ی کار چیزی آگاه شوند.

برای چه چیز مناسب هستند؟

استعداد این افراد به تفکر خلاق و تمایل آن‌ها به کار با سرعت موردنظر خود، تحقیق و تفکر انتزاعی، گاهی اوقات باعث عدم توانایی آن‌ها برای هدایت تیم یا کار گروهی می‌شود. تمایل آن‌ها به کارهایی علمی‌تر یا آکادمیک‌تر نیز می‌تواند به این معنی باشد که گاهی اوقات در انجام کارهای بسیار منظم یا تکراری مانند واردکردن داده‌ها یا پیگیری موارد جزئی کوچک با مشکل مواجه شوند.

کهن‌الگوهای هنری (Artistic)

۱۱- کهن‌الگوی رؤیاپرداز (AE)

صفت اصلی: هنری، صفت دوم: ریسک‌پذیر

رؤیاپردازها خالق همه چیز در امپراتوری‌های هنری خود هستند. این افراد خواهان فضاهای مستقل و بدون ساختار هستند که بتوانند در آن خلاق باشند. برای زیبایی و محیط‌هایی که در آن تنوع و تغییر ایجاد می‌شود ارزش قائل هستند. می‌توانند در بیان دیدگاه‌های خود بسیار قاطع باشند. رؤیاپردازها خطرپذیر هستند و در پرورش ایده‌های جدید شور و اشتیاق دارند.

در چه چیزی خوب هستند؟

رؤیاپردازها مبتکر، گویا و آزاداندیش هستند. آن‌ها همچنین پرانرژی و ماجراجو هستند. از داشتن وقت تنها برای انجام کارهای خود لذت می‌برند، و به‌راحتی در مقابل جمع اندیشه‌های خود را بیان می‌کنند. رؤیاپردازها به‌طور ذاتی سرگرم‌کننده هستند. جسور و دارای اعتمادبه‌نفس بالا هستند به‌گونه‌ای که مردم آن‌ها را تحسین می‌کنند.

برای چه چیز مناسب هستند؟

رؤیاپردازها تمایل زیادی به فعالیت ذهنی دارند. این امر در تقابل با کارهای عملی یا فعالیت‌های فیزیکی قرار می‌گیرد و به آن‌ها آسیب می‌رساند. این افراد در کارهایی که مستلزم ساختار منظم و قانون‌مند است، انگیزه‌های خود را از دست بدهند. ولی درعین‌حال در همکاری با افراد روشمندتر موفق خواهند بود چراکه نظم کاری و جزئی‌نگری آن‌ها می‌تواند باعث موفقیت رؤیاپردازها شود.

۱۲- کهن‌الگوی مشهور (AS)

صفت اصلی: هنری، صفت دوم: اجتماعی

مشاهیر وقتی با افکار و افراد کار می‌کنند رشد می‌کنند. این افراد دوست دارند خلاقیت خود را به دیگران نشان دهند. حضور در گروه‌هایی که می‌توانند در آن‌ها به بیان احساس و حساسیت‌های خود بپردازند، برای آن‌ها بسیار حائز اهمیت است. مشاهیر برای کمک به مردم از طریق روش‌های خلاقانه خود بسیار ارزش قائل هستند.

در چه چیزی خوب هستند؟

مشاهیر، خلاق، تکانشی و حساس هستند. به‌طور ذاتی با دیگران همکاری می‌کنند و دوست دارند روابط معناداری برقرار کنند. غالباً کارهایی را که به آن‌ها اجازه می‌دهد مبتکر باشند (بدون نیاز به ساختاری منظم) را ترجیح می‌دهند. این افراد به‌طور ذاتی بسیار حساس بوده، دارای ظرفیت عمیق همدلی و نیاز شدید به ارائه‌ی خود هستند. به‌طورمعمول از فعالیت‌هایی مانند نمایش، هنر و موسیقی که می‌توانند خود را در آن‌ها بروز دهند و در مرکز توجه قرار گیرند، لذت می‌برند.

برای چه چیز مناسب هستند؟

مشاهیر ازآنجاکه روحیه‌ی همدلی دارند، تمایل دارند از نظر شخصیتی افرادی را انتخاب کنند که به‌نوبه‌ی خود می‌تواند بر روحیه‌ی آن‌ها تأثیر بگذارد. این افراد به‌طور طبیعی افراد قانون‌مندی نیستند و اغلب در انجام وظایف یا مشاغلی که نیاز به رویکردهای دقیق برای تعیین راه‌حل دارند با چالش روبرو هستند. ارتباط گروهی آن‌ها با افرادی که  ساختارمندتر هستند، می‌تواند برای کمک به آن‌ها بسیار سودمند باشد.

۱۳- کهن‌الگوی فیلسوف (AI)

صفت اصلی: هنری، صفت دوم: پژوهشگر

فیلسوف‌ها دوست دارند در به‌کارگیری اندیشه‌های خود خلاقیت داشته باشند. تخیلات پویایی دارند و تمایل به کشف مسائل داشته و گاه جستجوگرهای علمی در دنیای فیزیکی هستند. فیلسوف‌ها شرایط غیر التزام آور که به آن‌ها در کارشان آزادی عمل دهد را ترجیح می‌دهند. تمایل دارند به بیان دستاوردهای خود بپردازند، دنیای پیرامون خود را تفسیر کنند و رشد کنند.

در چه چیزی خوب هستند؟

فیلسوف‌ها متفکرهایی عقلانی و عاطفی هستند که توانایی نگاه کلی به مشکلات زندگی را دارند. به‌طورمعمول قبل از صحبت کردن، به موضوع مورد نظر می‌اندیشند. آن‌ها به‌طور طبیعی در حل مشکلات دنیای واقعی قوی هستند، حتی اگر گاهی اوقات تفکر بیش‌ازحد ایده‌آلی داشته باشند. فیلسوف‌ها اغلب به‌طور ذاتی منتقد هستند، چراکه ظرفیت بالایی برای تفکر عمیق در خصوص هنر و تفسیر آن دارند.

برای چه چیز مناسب هستند؟

فیلسوف‌ها درجاهایی که می‌توانند مستقل و آزاد باشند فعالیت‌های درون‌گرا را ترجیح می‌دهند. این می‌تواند به این معنی باشد که در این حالت گاهی اوقات به‌طور ناخودآگاه کمتر نیاز به همکاری با دیگران دارند. تمایل دارند که کاملاً به توانایی‌های فکری و خلاقیت خود اطمینان داشته باشند، و اغلب راه‌حل‌های موجود را نادیده می‌گیرند و ترجیح می‌دهند راه‌حل خود را داشته باشند. در نتیجه در کار گروهی معمولاً عملکرد خوبی ندارند.

۱۴- کهن‌الگوی طراح (AR)

صفت اصلی: هنری، صفت دوم: واقع‌گرا

طراح‌ها نیاز زیادی به ابراز وجود دارند و عاشق انجام کارهایی هستند که بیانگر دیدگاه آن‌ها باشد. دوست دارند با هر کاری که چه به صورت فکری و چه به صورت عملی درگیر می‌شوند، اصالت رفتاری داشته باشند. مدل هنری آن‌ها هرچه باشد، آن‌ها دوست دارند نتایج ملموسی به دست آورند. دوست دارند با ابزارهای هنری که روی آن‌ها تسلط دارند، کار کنند. طراح‌ها استفاده از توان جسمی خود را در بیان خلاقانه خود ترجیح می‌دهند.

در چه چیزی خوب هستند؟

طراح‌ها کنجکاو، متفکر و تحلیلی هستند، اگرچه جنبه هنری نیز دارند که گاهی آن‌ها را صریح، ایده‌آل‌گرا و تکانشی می‌کند. این ترکیب پیچیده، طراح‌ها را متفکرانی بسیار خلاق می‌کند که می‌توانند راهی پیدا کنند تا اندیشه‌های عالی یا منحصربه‌فرد خود را عملی کنند. این افراد در شرایطی می‌توانند به‌خوبی و به‌طور مستقل روی برنامه‌های پیچیده کار کنند که به آن‌ها  آزادی عمل در انجام کارهایشان داده شود.

برای چه چیز مناسب هستند؟

طراحان در هنگام انجام کار طرز تفکر بسیار درون‌گرایانه و شهودی دارند، که گاهی اوقات ممکن است در همکاری با افرادی که محافظه‌کار یا سنتی‌تر هستند و می‌توانند نقطه‌نظر عملی و کاربردی داشته باشند، آسیب ببینند. گاهی اوقات در فروش کار خود به دیگران دچار مشکل می‌شوند زیرا تمایل به درون‌گرایی دارند و برای آن‌ها مشکل است که با اعتمادبه‌نفس صحبت کنند یا با تعارض‌ها کنار بیایند.

۱۵- کهن‌الگوی مؤلف (AC)

صفت اصلی: هنری، صفت دوم: سنتی

مؤلف‌ها از بیان خلاقیت‌های خود لذت می‌برند، اگرچه کار در محیط‌های سازمان‌یافته را ترجیح می‌دهند. به دلیل خصوصیت هنری خواستار آزادی بیان هستند. درعین‌حال، اغلب تمایل به ایجاد خلاقیت در سیستم‌هایی که اصالت خود را در مرزهای خاصی حفظ می‌کنند، دارند.

در چه چیزی خوب هستند؟

مؤلف‌ها خلاق و تکانشی هستند، اما درعین‌حال تمایل بسیاری به نظم، محافظه‌کاری و دقت دارند. اگر فعالیت‌های خلاقانه آن‌ها سودمند باشد، از کار در سیستم نمی‌ترسند یا بعضی فعالیت‌های تکراری مانند ثبت سوابق را انجام می‌دهند. نیروهای متضاد در شخصیت آن‌ها تمایل دارند در هنگام بررسی، اندیشه‌های آن‌ها را متعادل و قدری سازنده و مفید کند.

برای چه چیز مناسب هستند؟

مؤلفان باید به‌طور دائم بین  دو خصوصیت قوی خود برخورد کاملاً متناقض داشته باشند. جنبه‌ی هنری آن‌ها دوست دارد از قلب خود پیروی کنند و روش‌های جدید و خلاقانه‌ای برای انجام کارها ارائه دهند، درحالی‌که بخش سنتی آن‌ها بسیار منظم است و پیروی از یک سری قوانین را دوست دارد. بااین‌حال، این اختلاف در شخصیت آن‌ها به این معنی است که می‌توانند در انواع مختلف نقش‌ها قرار بگیرند.

کهن‌الگوهای اجتماعی (Social)

۱۶- کهن‌الگوی مراقب (SA)

صفت اصلی: اجتماعی، صفت دوم: هنری

مراقب‌ها همدل و حساس بوده و به‌طور ذاتی تولید انرژی مثبت می‌کنند. در محیط‌های اجتماعی به‌خصوص وقتی‌که  خلاقیت پرورش می‌یابد، رشد می‌کنند. بیان و اصالت برای مراقب‌ها مهم است. شیفته‌ی طراحی در زندگی هستند و تمایل دارند یافته‌های خود را با دیگران به اشتراک بگذارند.

در چه چیزی خوب هستند؟

مراقب‌ها افرادی یاریگر، فهمیده و حساس هستند. دوست دارند خلاق باشند و محیط‌های غیررسمی را به این دلیل ‌که می‌توانند خود را بیان کنند و اجتماعی باشند، ترجیح می‌دهند. تمایل طبیعی برای کمک به دیگران دارند و در پیش‌بینی و رفع نیازهای مردم بسیار توانمند هستند. تمایل دارند کارهایی انجام دهند که زندگی افراد دیگر را بهبود بخشد و اغلب نگرانی اصلی آن‌ها تصمیم‌گیری در مورد این است که دیگران را چگونه تحت تأثیر قرار دهند.

برای چه چیز مناسب هستند؟

اولویت مراقب‌ها برای تعامل اجتماعی و تمایل آن‌ها به تکیه کردن به احساساتشان برای هدایت آن‌ها در حین مشکلات، گاهی اوقات می‌تواند مانعی برای توانایی آن‌ها برای تفکر اصولی در مورد مسائل مهم باشد، زیرا این افراد تمایل دارند مسائل را بیشتر از بعد عقلانی ببینند. مراقب‌ها به‌طور طبیعی افراد قانون‌مندی نیستند و وقتی در مواجهه با فعالیت‌هایی که نیازمند وظیفه‌شناسی و دقت عمل است، با چالش روبرو می‌شوند.

۱۷- کهن‌الگوی محافظ (SR)

صفت اصلی: اجتماعی، صفت دوم: واقع‌گرا

محافظ‌ها همیشه مایل‌اند به دیگران کمک کنند. از فعالیت‌های جسمی که به آن‌ها امکان تعامل با دیگران را می‌دهد حس رضایت می‌کنند. استعداد کار فیزیکی و تحکیم و عمق بخشیدن به رابطه‌ها را دارند. زمانی که نیاز به حل مشکلات را در میان افراد حس می‌کنند، طبیعت متنوعشان به آن‌ها هشدار می‌دهد که برای کمک به مردم بشتابند.

در چه چیزی خوب هستند؟

محافظ‌ها صبورند و همکاری می‌کنند و اغلب از فعالیت‌های بدنی و تماسی رضایت دارند. از فعالیت‌هایی که توانایی کار در آن‌ها را دارند و یا روابط آن‌ها را گسترش می‌دهد، استقبال می‌کنند. گرچه بسیار اجتماعی هستند اما دوست دارند تنها باشند و روی کارهای فیزیکی تمرکز می‌کنند. قدرت درک ذاتی بالا، آنان را به معلمانی عالی تبدیل کرده و در موقعیت‌های فردی که می‌توانند روش‌های خاصی برای انجام کارها به سایرین نشان دهند، کارآمد هستند.

برای چه چیز مناسب هستند؟

محافظ‌ها می‌توانند با خودشان در تضاد باشند، زیرا به‌طور هم‌زمان هم به تنها کار کردن تمایل دارند و هم تعامل اجتماعی را نیز می‌خواهند. می‌توانند برای انجام کارهای عادی و خدماتی که مستقیماً تأثیر مثبتی روی افراد دیگر ندارند، تلاش کنند. حل مشکلات عینی را ترجیح می‌دهند و وقتی با یک مشکل نظری یا انتزاعی روبرو می‌شوند سخت می‌توانند با آن مواجه شوند، چراکه این مسئله با طرز فکر آن‌ها همخوانی ندارد.

۱۸- کهن‌الگوی مربی (SE)

صفت اصلی: اجتماعی، صفت دوم: ریسک‌پذیر

مربی‌ها افرادی تأثیرگذار، خوش‌مشرب و طبیعی هستند. در محیط‌هایی رشد می‌کنند که می‌توانند با مردم تعامل داشته باشند. از حضور در یک تیم لذت می‌برند و اغلب آن‌ها رهبر هستند. آن‌ها به‌عنوان سیستم‌های حمایت‌کننده‌ی عالی برای مردم هستند، و اعتمادبه‌نفس طبیعی آن‌ها این امکان را به آن‌ها می‌دهد که هر وقت که فکر می‌کنند لازم است، بتوانند قانع‌کننده عمل کنند.

در چه چیزی خوب هستند؟

مربی‌ها مفید، معاشرتی و سخاوتمند هستند. در شرایط تک‌به‌تک، یا در گروه‌های کوچک رهبران خوبی هستند. خوش‌بین و قانع‌کننده هستند و معمولاً با ارائه راهنمایی و مشاوره، از کمک به دیگران برای رسیدن به اهدافشان لذت می‌برند. استعداد طبیعی آن‌ها برای کار گروهی و توانایی‌های رهبری آن‌ها به این معنی است که در موقعیت‌هایی که مدیریت ایمنی و رفاه دیگران را می‌طلبد بسیار عالی کار می‌کنند.

برای چه چیز مناسب هستند؟

اشتیاق مربی‌ها برای ایجاد تجربه‌های مفید و منحصربه‌فرد برای دیگران، گاهی اوقات می‌تواند توانایی آن‌ها را برای تفکر روش‌مند و منطقی مهار کند. این افراد در چارچوب گروهی به‌خوبی کار می‌کنند، اما گاهی اوقات وقتی مجبور به کار مستقل هستند، می‌تواند برایشان چالش‌برانگیز باشد. به‌طورمعمول از موقعیت‌هایی که مجبور به کار فیزیکی یا ساختن چیزی با دست باشند لذت نمی‌برند. رویکرد کلی آن‌ها در حل مسئله در موقعیت‌هایی که به یک رهبر همدل نیاز است، به‌خوبی خود را نشان می‌دهد.

۱۹- کهن‌الگوی نگهبان (SC)

صفت اصلی: اجتماعی، صفت دوم: سنتی

نگهبان‌ها کمک به مردم را دوست دارند. توانایی طبیعی کار با دیگران را دارند، اما درعین‌حال دوست دارند زمان‌هایی را در تنهایی و در جایی کار کنند که این امکان را به آن‌ها بدهد تا افکار خود را با کارهای جزءگرا تنظیم کنند. دقتِ همراه با پشتیبانی مفید، نگهبان‌ها را به یک پشتیبان عالی تبدیل می‌کند.

در چه چیزی خوب هستند؟

نگهبان‌ها مهربان، صبور و همدل هستند و اغلب تمایل زیادی به کارهای منظم و روش‌مند دارند. غالباً افرادی سخت‌کوش هستند که از تعامل اجتماعی و برقراری روابط قوی برخوردارند. قابل‌اعتماد و سازمان‌یافته هستند. این افراد کاملاً وفادار بوده و می‌توانند برای سایرین وقتی نیازمند کمک آن‌ها هستند، ارزشمند باشند. دوست دارند تجربه‌های لذت بخشی را برای دیگران، فراهم کنند.

برای چه چیز مناسب هستند؟

نگهبان‌ها تمام‌کننده‌های خوبی هستند، اما درعین‌حال می‌توانند برای مدیریت وظایف، در نقش رهبر تلاش کنند. وقتی بخشی از یک سیستم پشتیبانی هستند بیشتر احساس راحتی می‌کنند. گرچه این کار آن‌ها را بسیار سخت‌کوش می‌کند، اما درعین‌حال تلاش می‌کنند همه را از خود راضی نگه دارند و به هیچ درخواستی “نه” نمی‌گویند. در بعضی موارد، این مسئله به بهای عقب افتادن و تأخیر کارهای آن‌ها تمام می‌شود.

۲۰- کهن‌الگوی وکیل مدافع (SI)

صفت اصلی: اجتماعی، صفت دوم: پژوهشگر

وکیل مدافع شخصی است که هم مفید و هم کنجکاو است. دوست دارد وقت خود را صرف ایده‌پردازی کند اما در عین توسعه روابط را یکی از اولویت‌های اصلی خود قرار می‌دهد. این افراد در کشف حقایق و انجام تحقیقات مهارت دارند، و گرچه برای برخی این به معنای کار انفرادی است، ولی به‌طورکلی تمایل دارند ارتباطات خود با جامعه را تقویت کنند.

در چه چیزی خوب هستند؟

وکیل مدافع‌ها دوستانه، سخاوتمند و با اعتمادبه‌نفس هستند و کار در جایی که فرصت ایجاد انگیزه برای دیگران را داشته باشند را ترجیح می‌دهند. به‌طور ذاتی رهبر هستند، و برای نقش‌هایی مانند مدیریت، نمایندگی یا سرپرستی مناسب‌اند. در رابطه با مردم عالی هستند و از فعالیت‌هایی مانند ارتباطات کلامی، برنامه‌ریزی‌های گروهی و آموزش دیگران، لذت می‌برند و برای نقش‌های آغازگر، سازمانده و ناظر ایده‌آل هستند.

برای چه چیز مناسب هستند؟

استعداد وکیل مدافع‌ها برای کار تیمی، میانجیگری و تمایل کلی همدلانه آن‌ها گاهی اوقات مانع توانایی آن‌ها برای کار مستقل می‌شود. بهترین حالت آن‌ها زمانی است که گروهی از افراد  می‌توانند با آن‌ها در مورد افکار و اندیشه‌ها بحث کنند. این افراد وقتی فرصت استفاده از گرایش طبیعی خود به آموزش و ترغیب دیگران را نداشته باشند، احساس نقصان خواهند داشت. همچنین این افراد علاقه‌ای به تخصیص زمان برای فعالیت‌های جسمی مانند ورزش ندارند.

کهن‌الگوهای ریسک‌پذیر (Enterprising)

۲۱- کهن‌الگوی تک‌رو (EA)

صفت اصلی: ریسک‌پذیر، صفت دوم: هنری

تک‌روها به‌طور طبیعی تأثیرگذار و عاشق بیان شخصیت هنری خود هستند. دوست دارند هنگام توسعه‌ی افکار جدید از شهود خود استفاده کنند و به‌طورکلی ماهیتی رقابتی دارند. تمایل به ریسک دارند و محیط‌هایی را که هیچ محدودیتی در آن نباشد، می‌پسندند.

در چه چیزی خوب هستند؟

تک‌روها با اعتمادبه‌نفس، تشویق‌کننده و کاریزماتیک هستند. خود را اصیل می‌دانند و تمایل دارند از فعالیت‌های خلاقانه مانند نوشتن، هنر و نمایش لذت ببرند. کاملاً رُک هستند و به‌طورمعمول در مقابل جمعیت احساس راحتی می‌کنند. از عهده‌ی نقش‌هایی که می‌توانند هدایت هنری یک پروژه را بر عهده بگیرند، تصمیم‌گیری کنند و یا گروهی از افراد را به سمت اجرای دیدگاه‌های خود هدایت کنند، به‌خوبی برمی‌آیند.

برای چه چیز مناسب هستند؟

ازآنجاکه تک‌روها تمایل دارند بسیار اخلاقی بوده و از هدایت  کلی یک گروه لذت می‌برند، بعضی مواقع که لازم است فقط در بخشی از یک پروژه کار کنند، ممکن است دچار مشکل شوند. می‌دانند که کدام قطعه برای اجرای نهایی یک پروژه حیاتی است، اما وقتی نتوانند روی کل مسئله تأثیر بگذارند، احساس بی‌اهمیت بودن و نادیده گرفته شدن می‌کنند. این افراد همچنین به تنوع بها داده و در صورت ماندن طولانی‌مدت در شرایط ثابت علاقه خود را نسبت به کار از دست می‌دهند.

۲۲- کهن‌الگوی نابغه (EI)

صفت اصلی: ریسک‌پذیر، صفت دوم: پژوهشگر

نابغه‌ها در به عهده گرفتن نقش یک رهبر توانمند هستند اما درعین‌حال دوست دارند با افکار خود تنها باشند. روشنفکرهایی هستند که فعالیت‌های فکری را دوست دارند، اما ذات ریسک‌پذیر و کارآفرین آن‌ها این توان را به آن‌ها می‌دهد که مردم را ترغیب کنند که از روی نقشه آن‌ها عمل کرده و با آن‌ها کار کنند. این افراد قاطع و دارای اعتمادبه‌نفس هستند و از بحث و گفتگو در مورد مشکلات برای یافتن راه‌حل‌های عملی لذت می‌برند.

در چه چیزی خوب هستند؟

نابغه‌ها، کارآفرین، برونگرا و قاطع هستند. درعین‌حال درون‌گرا و منطقی نیز هستند. کنجکاوی طبیعی آن‌ها نسبت به جهان پیرامون و علاقه آنان به راه‌اندازی فعالیت‌ها، به‌طورمعمول آن‌ها را بسیار جاه‌طلب می‌کند. این افراد وقت می‌گذارند تا در مورد برنامه‌های خود عمیقاً فکر کنند و نسبت به اکثر افراد شرکت‌کننده در فعالیت‌های پرخطر احساس راحتی و بازدهی بالاتری دارند.

برای چه چیز مناسب هستند؟

نابغه‌ها در رفتار، دچار تعارض هستند. گرچه کاملاً برون‌گرا هستند، اما درعین‌حال متفکرانی بسیار مستقل هستند که تمایل دارند برای درک عمیق‌تر مسائل و تفکر منطقی یا علمی، وقت بگذارند. این افراد به‌خصوص برای فعالیت‌های فیزیکی مناسب نیستند، اما شخصیت پیچیده‌ی آن‌ها به‌طورکلی انعطاف‌پذیر و سازگارشان می‌کند.

۲۳- کهن‌الگوی ناخدا (ER)

صفت اصلی: ریسک‌پذیر، صفت دوم: واقع‌گرا

ناخداها از معامله و کارگردانی لذت می‌برند. در گفتگو با مردم تبحر دارند و از این مهارت برای ترغیب دیگران استفاده می‌کنند. به‌طور طبیعی رقابتی هستند و عاشق چالش‌اند. ناخداها رویکردی فعال در حل مشکلات دارند، چه از لحاظ جسمی و چه از نظر تمایل ذاتی خود در به دست گرفتن دست بالاتر در موقعیت‌ها. آن‌ها کارگردان هستند و از انجام درست کارها احساس افتخار می‌کنند.

در چه چیزی خوب هستند؟

ناخداها به‌طور طبیعی رهبر هستند و از تأثیرگذاری بر دیگران، مدیریت برنامه‌ها و دستیابی به اهداف تعیین‌شده لذت می‌برند. دوست دارند با دست خود کار کنند، مشکلات ملموس را حل کنند و کارهایی را که به دنیای پیرامون ارزش می‌بخشد، انجام دهند. به‌طورمعمول در یافتن رویکردهای سیستماتیک و مکانیکی برای اتمام و تکمیل برنامه‌ها مهارت دارند و  به‌راحتی پذیرای خطر و ریسک هستند. سرشار از انرژی هستند و تلاش زیادی برای انجام درست وظیفه به خرج می‌دهند.

برای چه چیز مناسب هستند؟

ناخداها بیشتر تمایل به فعالیت‌های عملی دارند، در نتیجه گاهی اوقات از مسائل فکری یا هنری که به نظر می‌رسد هیچ نتیجه ملموسی برای آن‌ها ندارد، غافل می‌شوند. هنگامی‌که بتوانند مردم را برای هدفی خاص جمع کنند رهبران قدرتمندی هستند، اما اغلب بسیار عمل‌گرا و رُک هستند، و اگر مراقب رفتار خود در برابر احساسات دیگران نباشند، می‌توانند تأثیر منفی بر دیگران بگذارد.

۲۴- کهن‌الگوهای نوع‌دوست (ES)

صفت اصلی: ریسک‌پذیر، صفت دوم: اجتماعی

نوع‌دوست‌ها به‌طور ذاتی رهبر هستند و در محیط‌هایی که دارای تعامل باشند پیشرفت می‌کنند. این افراد انرژی و اعتمادبه‌نفس بالایی داشته و به سمت مسائل اجتماعی جذب می‌شوند. روحیه‌ی کارآفرینی آن‌ها باعث می‌شود که به‌عنوان یک رهبر، مردم را به سمت هدف هدایت کنند. معمولاً به سمت رهبری کشیده می‌شوند و بسیار مراقب افراد پیرامون خود هستند

در چه چیزی خوب هستند؟

افراد نوع‌دوست برون‌گرا، اجتماعی، پرانرژی و خوش‌بین هستند. از اجرای برنامه‌ها، کارهای گروهی، درک مردم و در کل  از ایجاد آسایش برای دیگران حس خوشایندی دارند. نوع‌دوست‌ها معمولاً شخصیتی بسیار جذاب دارند. مردم آن‌ها را بسیار جذاب می‌دانند، زیرا در بازی با کلمه‌ها بسیار ماهر هستند و دارای حس دلسوزی زیادی هستند. هر زمان که افراد نوع‌دوست در یک پروژه کار می‌کنند، به‌طورمعمول به رشد دیگران نیز می‌اندیشد.

برای چه چیز مناسب هستند؟

با توجه به اینکه افراد نوع‌دوست به‌طور طبیعی به کار گروهی و رهبری و هدایت کردن دیگران تمایل دارند، در هنگام کار به‌صورت مستقل ممکن است با مشکل مواجه شوند. افراد نوع‌دوست به فعالیت‌های اجتماعی گرایش دارند، و گاهی وقت‌ها کاری را که به تفکر طولانی‌مدت نیاز دارد، انجام نمی‌دهند یا از آن اجتناب می‌کنند. این افراد همچنین از فعالیت‌های بدنی و فیزیکی دوری می‌کنند، چرا که احساس می‌کنند جزء توانایی‌های آن‌ها نیست.

۲۵- کهن‌الگوی سرگروه (EC)

صفت اصلی: ریسک‌پذیر، صفت دوم: سنتی

افراد سرگروه رهبرانی هستند که ساختارهای سازمان‌یافته را برای انجام نقش‌های خود ترجیح می‌دهند. موفقیت برای این افراد مهم است و از مدیریت کارکنان یا سایرین بسیار احساس رضایت می‌کنند. اگرچه برخی از آن‌ها تمایل به ریسک کردن در فعالیت‌های خود را دارند، اما بسیاری از آن‌ها دوست دارند در نحوه‌ی مواجه‌شدن با افکار بزرگ محاسبه‌گر باشند. این امر موجب می‌گردد که در حفظ یک برنامه‌ی کاری پایدار و موفق بسیار عالی عمل کنند.

در چه چیزی خوب هستند؟

سرگروه‌ها دارای اعتمادبه‌نفس، قدرت و جاه‌طلبی هستند. به‌طورمعمول با دقت اهداف خود را برنامه‌ریزی می‌کنند و در گردآوری و برنامه‌ریزی  گروه‌ها مهارت بالایی دارند. متخصصین منظم برای سرگروه‌ها اهمیت دارد و از موفقیت‌های آنان در حوزه‌ی شغلی قدردانی می‌کنند. سرگروه‌ها تصمیم‌های شخصی و کاری خود را به سمت موفقیت‌های بیشتری که برای مدیریت آن‌ها مناسب باشد، سوق می‌دهند. این افراد پرانرژی و معاشرتی هستند، ولی هنگام انجام وظیفه، بر کار تمرکز می‌کنند.

برای چه چیز مناسب هستند؟

اگرچه سرگروه‌ها خود را بلندپرواز و منظم می‌دانند، امل از طرف دیگر  ذهن منطقی و علمی توانمندی ندارند. تفکر منطقی درباره‌ی نتیجه‌ی یک کار آن‌ها را با چالش روبرو می‌کند. اگر گاهی مجبور شوند زمان طولانی به‌طور مستقل کار کنند، بهتر است یکی از اعضای گروه یا راهنمای گروه باشند؛ بنابراین اگر برای مدتی طولانی در یک شرکت یا پروژه مجبور به کار گروهی باشند، امکان آسیب دیدن آن‌ها وجود دارد.

کهن‌الگوهای سنتی منظم (Conventional)

۲۶- کهن‌الگوی پژوهشگر (CI)

صفت اصلی: سنتی، صفت دوم: پژوهشگر

پژوهشگران افراد کنجکاو و دارای استعداد سازمان‌دهی هستند. عاشق جمع‌آوری اطلاعات و درک آن‌ها هستند. دقت برای آن‌ها بسیار مهم است. کار با تئوری‌ها و داده‌ها را به کار با افراد ترجیح می‌دهند و قوانین و مقررات را هنگام شروع کار مهم می‌دانند.

در چه چیزی خوب هستند؟

پژوهشگرها وابسته به مسائل علمی، پایدار و قابل‌اعتماد هستند. تمایل به تجزیه‌وتحلیل مسائل دارند. به‌طورمعمول به علت اینکه طبیعت جستجوگر دارند، از وقت گذاشتن برای فکر کردن بر روی مشکلات، انجام آزمایش‌ها فکری و انجام تحقیق  لذت می‌برند. دارای روش و قاعده هستند و کارهای مستقل را به‌خوبی انجام می‌دهند. هنگامی‌که چیزی آن‌ها را به خود علاقه‌مند می‌کند، تمایل دارند به‌طور کامل در مورد آن بیاموزند، نه اینکه به‌طور سطحی از کنار آن بگذرند.

برای چه چیز مناسب هستند؟

حس استغنای بیش‌ازحد پژوهشگرها و میل طبیعی آن‌ها به وقت گذراندن با افکارشان در تنهایی باعث می‌شود هنگام کار در گروه و در ارتباط با دیگران، به‌خصوص هنگامی‌که روابط اجتماعی فاقد شکل سیستمی و دارای آزادی عمل یا ابتکاری باشد، آسیب می‌بینند چراکه انجام کار با روش‌های سعی و خطا را ترجیح می‌دهند،‌. هرچند پژوهش‌گرها از دنیای پیرامون خود لذت می‌برند، ولی تمایل چندانی به کارهای فیزیکی ندارند.

۲۷- کهن‌الگوی تکنسین (CR)

صفت اصلی: سنتی، صفت دوم: واقع‌گرا

تکنسین‌ها دارای جزئی‌نگری بالا و توانایی در کارهایی با محوریت فیزیکی هستند. به ساختارمندی و منظم بودن، بیشتر از نامفهوم بودن تمایل دارند. به شیوه‌ای بسیار عمل‌گرا فعالیت می‌کنند و شفاف بودن کارها و تدوین کامل وظایف را ترجیح می‌دهند. تکنسین‌ها زمانی به بالاترین حس رضایت خود می‌رسند که نتایج کارهای آن‌ها به‌طور مشخص و دارای بالاترین استانداردها باشند.

در چه چیزی خوب هستند؟

تکنسین‌ها افرادی روشمند و سازمان‌یافته هستند و تمایل به انجام فعالیت‌های فیزیکی دارند. عمل‌گرا و خواهان برنامه‌های هدف‌دار هستند. قادر به پیگیری رشد و پیشرفت خود هستند. به دلیل اینکه کارشان جزئی از یک برنامه‌ی عظیم است و وظیفه‌های تکراری در کار خود ندارند، بسیار منظم و طبق برنامه کار می‌کنند. این افراد یک برنامه‌ی عادی را که از قواعد از پیش تعیین‌شده پیروی کند و جزئیات را در نظر داشته باشد،  ترجیح می‌دهند.

برای چه چیز مناسب هستند؟

با اینکه تکنسین‌ها برای انجام کارها، دارای روش خاص خود هستند، ولی گاهی اوقات برای حل مشکلاتی که نیاز به دید وسیع‌تر و کلی‌تر دارند، و یا در کارهایی که در دنیای واقعی به آن‌ها سپرده می‌شود، با مشکل مواجه می‌شوند؛ زیرا تکنسین‌ها از عمل‌گرایی بالایی برخوردار هستند، که باعث می‌شود اعتماد به حس شهودی برای آن‌ها مشکل شود. در این موارد کار با افرادی که دید کلی‌تر به موضوعات دارند، در انجام یک پروژه می‌تواند به آن‌ها کمک کند تا پروژه را به‌صورت قطعه‌های یک پازل نبیند، بلکه دید کلی‌تر و جامع‌تری به آن داشته باشند.

۲۸- کهن‌الگوی تکیه‌گاه (CS)

صفت اصلی: سنتی، صفت دوم: اجتماعی

تکیه‌گاه‌ها به کارهایی که دارای ساختار جزئی هستند تمایل بیشتری دارند. این افراد برخلاف ظاهر غیراجتماعی خود، همواره در حال رشد و کمک به دیگران هستند. تمایل دارند در گروه کار کنند تا بتوانند در یادگیری به آن‌ها کمک کنند. تکیه‌گاه‌ها روشمند و مؤثر هستند؛ و به جای فعالیت‌های مبهم و نامفهوم، به فعالیت‌های دارای ساختار تمایل دارند.

در چه چیزی خوب هستند؟

تکیه‌گاه‌ها منظم، بسیار دقیق و جزئی‌نگر هستند. آن‌ها همچنین اجتماعی هستند و از یاد دادن و اینکه بخشی از یک گروه باشند لذت می‌برند. به‌طورمعمول کار در تنهایی را ترجیح می‌دهند، ولی اجتماعی نیز هستند و تمایل دارند با افراد دیگر ارتباط برقرار کنند. تمایل دارند بر مسائلی که نیاز به تمرکز فکری دارد متمرکز شوند. این افراد دارای ساختار هستند و نقش رهبری برای محیط‌های سازمان‌یافته را بسیار عالی ایفا می‌کنند.

برای چه چیز مناسب هستند؟

ازآنجایی‌که نگرانی اصلی گوینده‌ها به‌طورمعمول حول محور مسئولیت در کارهای جزئی و جذاب‌تر کردن تجربه‌های دیگران می‌گردد، تمایل ندارند در زمانی که را به مطالعه، تحقیق یا یافتن روش‌های تازه انجام کارها اختصاص داده‌اند، به کارِ دیگری بپردازند. تمایل به کسب اطمینان از همه چیز و انجام سروقت کارها با بهترین کیفیت، به‌طور ذاتی در این افراد وجود دارد و این به معنی آن است که نگران انجام وظایف اکتشافی و یا غیرسیستی نیستند.

۲۹- کهن‌الگوی تولیدکننده (CA)

صفت اصلی: سنتی، صفت دوم: هنری

تولیدکننده‌ها به فعالیت‌هایی تمایل دارند که دارای جزئیات زیاد باشند. به ساختارمند بودن علاقه دارند، هرچند در بعضی موارد تمایل دارند از خلاقیت خود استفاده کنند. این افراد علاقه دارند برای تکمیل کارهای خود، تنها کار کنند. تولیدکننده‌ها تمایل به کار با داده‌ها دارند، ولی در فرصت‌های مناسب می‌توانند ایده‌های درست خود را نیز ارائه دهند.

در چه چیزی خوب هستند؟

تولیدکننده‌ها دارای اصول و خلاقیت هستند. به محیط‌های اصولی که بتوان همیشه در آن‌ها خلاق بود علاقه دارند. دارای قاعده و انگیزشی هستند، ولی درعین‌حال دارای دقت بالا نیز هستند و همه‌ی بخش‌های پروژه را با دقت زیاد ارزیابی می‌کنند. این افراد به انجام کارهای تکراری تمایل نشان نمی‌دهند، این یعنی در اکثر مواقع با تمرین‌های بیشتر می‌توانند در انجام فعالیت‌های هنری مهارت پیدا کنند.

برای چه چیز مناسب هستند؟

تولیدکننده‌ها به علت تضاد در بخش ساختارمند و منظم خود، با بخش دارای خلاقیتشان، یکی از کهن‌الگوهای دارای تناقض هستند. این تضاد به این معنی است که به دلیل تمایل به هر دو بخش شخصیتی خود، به‌طورمعمول در انتخاب شغل و زندگی دچار مشکل می‌شوند. به‌طور هم‌زمان هم خواستار استقلال و هم انجام وظیفه هستند. در خصوص کارهایی که به خلاقیت نیاز دارد به‌خوبی عمل می‌کنند، ولی در مواقعی که نیاز به هماهنگ شدن با محیط دارند ممکن است انعطاف‌پذیری مناسب را نداشته باشند.

۳۰- کهن‌الگوی استراتژیست (CE)

صفت اصلی: سنتی، صفت دوم: ریسک‌پذیر

استراتژیست‌ها با ترویج اهداف سازمان، راه خود را ادامه می‌دهند. تمایل به  به‌کارگیری اصول و مقرراتی دارند که منجر به انجام واضح و صحیح کارها می‌شوند و ترجیح می‌دهند با داده‌ها و اطلاعات سروکار داشته باشند. استراتژیست‌ها به محاسبه‌ی رویکردهای خود می‌پردازند، ولی دارای نوعی شمّ رهبری هستند که به کمک آن پس از سبک‌سنگین کردن کارها و سنجیدن نقاط مثبت و منفی کارها، به استقبال ریسک می‌روند.

در چه چیزی خوب هستند؟

استراتژیست‌ها هدفمند، موفقیت‌طلب و جاه‌طلب هستند. تمایل دارند تا زمانی که احساس تکامل می‌کنند، روی یک موضوع کار کنند. در آغاز برنامه‌ها می‌توانند بسیار بااراده و جنگنده باشند؛ و پس از عبور از مراحل ابتدایی کار، به‌طور دقیق تمام جزئیات را دنبال کرده و به‌صورت منظم عمل می‌کنند. استراتژیست‌ها تمایل  به مدیریت کارها و مشاغل دارند و برای ایفای نقش رهبری مناسب هستند.

برای چه چیز مناسب هستند؟

ازآنجاکه استراتژیست‌ها به موفقیت بسیار اهمیت می‌دهند، تمایل دارند اهداف و برنامه‌های پیش روی خود را به‌طور دقیق در نظر بگیرند. در برابر کارهای بی‌کیفیت و فاقد فاکتورهای مشخص موضع منفی دارند. درعین‌حال که تمایل به شروع کارها دارند، ولی خیلی خلاق نیستند و درصورتی‌که مجبور باشند روش‌های جدید و خلاقانه ارائه دهند ممکن است با چالش مواجه شوند. استراتژیست‌ها تمایل به کار کردن کار در یک گروه و یا رهبری آن گروه را دارند، و درصورتی‌که بخواهند کاملاً به‌طور مستقل کار کنند احتمالاً آسیب می‌بینند.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *