کسب و کار پرورش گیاهان دارویی راهی مطمئن برای رسیدن به سود

کارآفرینی با پرورش گیاهان دارویی | کسب درآمد با پرورش گیاهان دارویی

فهرست مطالب

کسب و کار پرورش گیاهان دارویی راهی مطمئن برای رسیدن به سود

پرورش گیاهان دارویی در کشور ما به دلیل تنوع اقلیم و شرایط متفاوت آب و هوایی در سطح کشور، شرایط نسبتاً مطلوبی دارد. کشت گیاهان دارویی یکی از راه‌های مطمئن برای کسب درآمد پایدار و کم ریسک به شمار می‌رود. خوشبختانه بازار جهانی نیز، استقبال خوبی از این تنوع گیاهان دارویی موجود در ایران داشته است و این حوزه یکی از راه‌های مناسب برای صادرات محصولات گیاهان دارویی به کشورهای دیگر محسوب می‌شود. برای ورود به حوزه‌ی کسب و کار پرورش گیاهان دارویی شرایطی وجود دارد که متقاضیان برای ورود به این حوزه باید از آن مطلع باشند. در این مقاله می‌توانید با این شرایط آشنا شوید.

کسب و کار پرورش گیاهان دارویی راهی مطمئن برای رسیدن به سود

گیاهان دارویی چیست و چه کاربردی دارد؟

گیاهان دارویی و یا گیاهان درمانی به نوعی از گیاهان گفته می‌شود که خاصیت دارویی و درمانی دارند و در پیشگیری و بهبود بسیاری از بیماری‌ها می‌توان از آن‌ها استفاده کرد. از جمله این گیاهان می‌توان به مواردی همچون: زعفران، زنجفیل، بابونه، آویشن، شیرین بیان و …. اشاره کرد.

استفاده از گیاهان دارویی از گذشته‌های بسیار دور، کاربرد‌های متفاوتی داشته است. در زمان حال نیز با وجود داروهای شیمیایی، هر روز بازار تولید گیاهان دارویی رونق می‌گیرد و افراد زیادی تمایل به استفاده از این گیاهان دارند. از جمله کاربرد‌های گیاهان دارویی در زمان حال می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • صنایع غذایی
  • دارو و درمان
  • صنایع کشاورزی
  • صنعت تولید لوازم آرایشی و بهداشتی

از پرکاربردترین مصارف گیاهان دارویی در میان مردم می‌توان به مواردی همچون: رژیم‌های لاغری و چاقی، تغذیه طبیعی و سالم، رفع مشکلات پوست و مو، مشکلات تنفسی و سرماخوردگی، مشکلات کبدی و … اشاره کرد.

چه کسانی می‌توانند در حوزه‌ی پرورش گیاهان دارویی کار کنند؟

افراد زیادی هستند که به دنبال راه‌اندازی یک کسب و کار پرسود می‌گردند و دیگر مایل به کار کردن برای دیگران و گرفتن حقوق‌های جزئی نیستند. راه‌اندازی کسب و کار پرورش گیاهان دارویی می‌تواند یکی از گزینه‌های مناسب برای این افراد باشد‌. حال می‌خواهیم بگوییم که چه کسانی در صورت ورود به حوزه‌ی پرورش گیاهان دارویی می‌توانند موفق‌تر شوند:

  • کشاورزان و کسانی که شرایط و سابقه‌ی کار در این حوزه را دارند. برخی از کشاورزان به دلیل کمبود آب، نوسانات قیمت محصولات کشاورزی، افزایش درآمد سالیانه، زحمت زیاد محصولات زیر کشت و … تمایل به تغییر محصولات تولیدی خود دارند. پرورش گیاهان دارویی یکی از گزینه‌های مناسب برای این افراد به شمار می‌رود.
  • افرادی که در رشته‌ی کشاورزی، پرورش گیاهان دارویی و یا طب سنتی تحصیل کرده‌اند و اکنون می‌خواهند از علم و تجارب که در زمان تحصیل خود به دست آورده‌‌اند استفاده کنند و یک کسب و کار موفق راه‌اندازی کنند. معمولاً این افراد با به‌کارگیری علم خود می‌توانند در زمینه‌ی تولید و پرورش گیاهان دارویی موفقیت بیشتری کسب کنند.
  • افراد بازنشسته و یا افرادی که وقت آزاد بیشتری دارند و علاقه و تمایل به کار در رشته‌ی پرورش گیاهان دارویی دارند. این افراد می‌توانند با شرکت در دوره‌های آموزشی پرورش گیاهان دارویی، علم کافی برای شروع این کار را کسب کنند و سپس در راه تولید این گیاهان قدم بردارند.

بررسی بازار کار پرورش گیاهان دارویی در ایران و جهان

پرورش و کشت گیاهان دارویی از دیرباز در سرتاسر جهان وجود داشته است. از جمله کشورهایی که به عنوان خاستگاه طب سنتی و استفاده از گیاهان دارویی در دنیا محسوب می‌شوند می‌توان به: هند، چین، مصر و روم اشاره کرد. هم اکنون در کشور چین بیش از ۱۰۰ میلیون نفر مشغول به کار در حوزه‌ی پرورش گیاهان دارویی هستند. افراد زیادی هستند که به دلیل آگاهی از عوارض دارو‌های شیمیایی تمایل به جایگزینی و استفاده از داروهای گیاهی و طب سنتی را دارند. این تمایل در سراسر دنیا روز به روز در حال افزایش است. علاوه بر استفاده از جنبه‌ی درمانی گیاهان دارویی، از این گیاهان در تولید لوازم آرایشی و بهداشتی، تولید خوراکی‌ها و دمنوش‌ها و … نیز استفاده می‌شود که این امر نشان از مصرف گسترده و کلان داروهای گیاهی در سرتاسر جهان است.

همانطور که در مقدمه هم به آن اشاره شد کشور ایران به دلیل موقعیت جغرافیایی ویژه‌ای که دارد می‌‌تواند بستر بسیار مناسبی برای تولید وعرضه‌‌ی گیاهان دارویی به سراسر دنیا باشد. در کشور ایران بیش از ۲۰۰۰ هزار گونه از گیاهان دارویی کشت می‌شود.

قطعا استفاده از صنعت تولید داروهای گیاهی در ایران موجب رونق اقتصادی و اشتغال‌زایی برای جوانان می‌شود.

پرورش کدام یک از گیاهان دارویی در ایران پول‌ساز است؟

تقریباً از طریق پرورش همه نوع گیاهان دارویی می‌توان درآمدزایی کرد و به سود رسید اما میزان این سود در گیاهان مختلف، متفاوت است‌. معمولاً پرورش گیاهان دارویی گران قیمت، سود بیشتری برای کشاورز و تولید‌کننده دارد زیرا با صرف همان میزان از وقت می‌تواند به درآمد بیشتری برسد.

از جمله گیاهان گران قیمت که پرورش آن‌ها توجیه اقتصادی بیشتری دارد می‌توان به: زعفران، بابونه، به لیمو، آویشن، مریم گلی، اسطوخودوس، سنبل‌الطیب و … اشاره کرد.

قطعا افرادی که می‌خواهند اقدام به کشت گیاهان دارویی بکنند، برای انتخاب نوع گیاه قابل کشت، باید شرایطی همچون نوع آب و هوا منطقه‌ی خود، نوع خاک، میزان نیاز به آب آن گیاه، شرایط نور و آفتاب و … را هم در نظر بگیرند و با تحقیق و بررسی کامل نسبت به این شرایط، نوع گیاه را مشخص کنند‌.

پرورش گیاهان دارویی در منزل

شاید کمی عجیب به نظر برسد اما با استفاده از پرورش گیاهان دارویی در منزل هم می‌توان به درآمد قابل قبولی رسید. افرادی هستند که دانش، علاقه و استعداد در زمینه‌ی پرورش گیاهان دارویی دارند اما ممکن است سرمایه‌ی کافی برای راه‌اندازی گلخانه‌های بزرگ و یا زمین‌های کشاورزی را نداشته باشند. این افراد در صورت داشتن فضای مناسب در منزل خود مثلا حیاط، می‌توانند اقدام به تاسیس گلخانه‌ای کوچک بکنند و شروع به کاشت گیاهان دارویی در آن گلخانه نمایند.

جهاد کشاورزی هم با دادن مجوزهای لازم و وام کمک هزینه‌ی راه‌اندازی گلخانه، افرادی را که می‌خواهند در زمینه‌ی پرورش گیاهان دارویی در منزل شروع به فعالیت کنند، حمایت می‌کند.

چالش‌ها و مشکلات شغل پرورش گیاهان دارویی

شغل تولید و پرورش گیاهان دارویی هم مانند همه‌ی مشاغل ممکن است دارای مشکلات و چالش‌هایی باشد که در این قسمت به صورت تیتروار مطرح می‌کنیم:

  • از بین رفتن ارزش دارویی گیاهان در صورت مساعد نبودن شرایط آب و هوایی و مناسب نبودن زمان کاشت و برداشت آن گیاه
  • بی ثباتی قیمت‌های گیاهان دارویی در بازار
  • عدم تضمین فروش یک گیاه خاص در یک دوره‌ی زمانی خاص
  • عدم فروش محصولات نهایی در صورت اطلاع نداشتن از علم بازاریابی و فروش
  • نیاز به حضور دائمی تولیدکنندگان بر سر محل تولید، در هر شرایط زمانی و آب و هوایی
  • نیاز به رعایت شدید بهداشت و پروتکل‌های بهداشتی در مکان کشت گیاهان دارویی به دلیل حساسیت زیاد این کار

پرسش و پاسخ

جمع بندی

با توجه به استقبال زیاد از گیاهان دارویی در سطح ایران و جهان، پرورش این گیاهان نیز می‌تواند شغلی آینده‌دار برای علاقه‌مندان در این حوزه محسوب شود. دوره آموزش كشت و پرورش گياهان دارویی از سری دوره آموزشی کارآفرینی در اصفهان است که توسط گروه توان هفت در خانه جوان برگذار می‌گردد. حال که با نقش و اهمیت گیاهان دارویی و بازار آن در ایران آشنا شدید، شرکت در این دوره می‌تواند شما را برای راه اندازی کسب و کار خودتان کمک کند.

به طور کلی کار پرورش گیاهان دارویی می‌تواند جزیی از مشاغل لذت‌بخش، سودآور، کارآفرین و مصرفی باشد اما به شرط اینکه قبل از ورود همه‌ی جوانب کار و شرایط خود شخص سنجیده شود. یکی دیگر از شرایط موفقیت در این کار آگاهی به علم پرورش گیاهان دارویی است.

1. به نظر شما برای کشت و صادرات، گیاه آلوئه ورا مناسب است؟

متأسفانه با اینکه آلوئه ورا به دلیل‌ مقاومت به کم آبی یکی از بهترین گزینه‌ها برای پرورش است اما در صادرات آن خیلی ضعیف عمل می‌شود.

2. برای پرورش گیاهان دارویی در منزل چه گیاهانی مناسب هستند؟

ریحان، فلفل، بابونه، رزماری، اسطوخودوس، بادرنجبویه

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *